Novo ! GPS satelitsko praćenje vozila

Od 01.09.2011 u mogućnosti smo da vam ponudimo praćenje vozila u zemlji i inostranstvu. Uz odgovarajuću opremu i minimalnu mesečnu pretplatu u svakom trenutku možete znati gde vam je vozilo , kojom brzinom se kreće , rutu koju je prešlo i još mnogo korisnih informacija koje vam mogu doneti velike uštede.

Sistem funkcioniše na takav način što se uređaj za lociranje ugradi u automobil, i potom se vrši dvosmerna razmena podataka između uređaja i centra za nadzor. To znači, uređaj šalje podatke o stanju vozila na terenu (trenutnoj lokaciji, pomeranju auta, brzini kretanja, pravcu kretanja, pređenim kilometrima, stanju, vožnji, nestanku napajanja, slučaj alarma u vozilu, itd.). Uređaj koji se ugrađuje obavlja čitav niz upravljačkih funkcija unutar vozila koji se kontroliše daljinski, iz centra za nadzor (upaliti alarm, prekinuti dovod napajanja vozilu, upaliti sirenu, zaustaviti vozilo, blokirati upravljačke funkcije itd.).

 

GPS uređaj (u zavisnosti na koji vremenski interval je podešen), šalje podatke sa informacijama o statusu određenih parametara (tačno vreme, geografska širina i dužina, brzina, pravac, datum, status vozila – vožnja-parkiran) Ovi podaci se pohranjuju u bazu podataka i omogućavaju praćenje vozila u realnom vremenu preko internet mreže. Razmena podataka između vozila i centra za nadzor se vrši korišćenjem GSM/GPRS telekomunikacione mreže. Postoji i mogućnost trenutnog određivanja pozicije vozila upućivanjem SMS poruke, pri čemu korisnik dobija SMS poruku sa podacima vezanim za status i lokaciju vozila.

 

Ugradnja se vrši u prostorijama predviđenim za ugradnju. Po potrebi, imamo i tim ljudi koji ide na teren i vrši ugradnju.Uređaj koji se ugrađuje može da obavlja čitav niz funkcija koje se konfigurišu prije ugradnje, a drugi promenjivi parametri se mogu programirati bežičnim putem iz centra za podršku.

 

Potom se uređaj pušta u rad. GPS ( Global Positioning Sistem) ili Globalni Satelitski Sistem Pozicioniranja je sistem uspostavljen lansiranjem 24 satelita. Razvoj ovog sistema je zapocelao Ministarstvo Odbrane US 1970. god. u cilju boljeg pozicioniranja i navigacije za US vojne snage širom sveta. Kasnije je ovaj sistem počeo da se primjenjuje u civilne ( komercijalne ) svrhe. GPS signali su dostupni neograničenom broju korisnika. GPS čine tri segmenta :

Vasionski ( sateliti ),

Kontrolni ( upravlja i prati kretanje satelita ),

Korisnički.

Sateliti koji kruže oko zemlje prenose precizne informacije o vremenu i poziciji. Svaki satelit emituje signale, koje prima GPS prijemnik koji ih dekodira i obrađuje. Tako obrađeni podaci se prosleđuju u Centar za lociranje. Na osnovu tih podataka moguće je utvrditi tačnu poziciju vozila , kao i brzinu i smer kretanja. Takodje se moze utvrditi da li vozilo stoji ili se kreće. U zavisnosti od potrebe korisnika postoji i niz drugih mogućnosti kao što su :

Dojava o paljenju alarma u vozilu,

Dojava nakon određenog broja pređenih kilometara,

Dojava o određenom prekoračenju brzine,

Dojava o prilasku vozila granici,

Gašenje vozila, Izlazak / ulazak u određene zone,

Zaključavanje vozila,

Paljenje sirene u vozilu,

Informacije o praćenju dogovorenih parametara mogu se dobiti po pozivu na kontakt telefon, putem sms – a ili internetom.

Na početnoj stranici, nakon sto se ulogujete sa korisničkim imenom i lozinkom, vidi se prikaz vozila sa poslednjom pozicijom koje je GPS uređaj poslao na server. Pored broja vozila nalaze se dva tastera,"Lociraj" i "Prikaži". Ako odaberete mišem "Lociraj" tada se u naš centar šalje zahtjev za lociranjem vozila i u kratkom vremenskom period na internet stranici, podaci o trenutnoj lokaciji, brzini kao i vrijeme i datum se automatski menjaju dok će u rubrici DOGAĐAJ pisati "Lociranje". Odabirom tastera "Prikaži" sistem će automatski da zumira lokaciju Vašeg vozila.

U gornjem desnom dijelu ekrana nalaze se ikonice sa zastavama a svaka od njih predstavlja jezik i odabirom nekog od jezika svi podaci će biti ispisivani na jeziku koji ste odabrali. Na slici sa lijeve strane je prikazan izgled navigatora i ZOOM skale. Navigator, odnosno četiri strelice u različitim pravcima, služi za pomijeranje mape u četiri pravca. Umjesto navigatora možete koristiti i miš da biste pomjerali mapu na monitoru. Jednostavno držite pritisnut lijevi taster miša na mapi i mapu vučete na monitoru u pravcu koji Vam je potreban. ZOOM skala služi da zumirate mapu na monitoru, odnosno da sliku povećate ili smanjite, u zavisnosti od Vaših potreba. Kada kliknete na ikonicu vozila na mapi pojaviće se oblačić sa podacima o vozilu. Ova opcija je naročito korisna kada imate grupu vozila i ako se dva ili više vozila nalaze u neposrednoj blizini, jednostavno kliknete na neku od ikonica vozila i pojavi se oblačić i tada ste sigurni koje je to vozilo (slika ispod).

Koristimo kolačiće da poboljšamo naš sajt i korisničko iskustvo. Ovde možete saznati više o kolačićima Politika kolačića.

Prihvatam kolačiće sa ovog sajta
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk